MARDİN MİDYAT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI KAYIT OLMA SÜRECİ BAŞLADI.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI KAYIT OLMA SÜRECİ BAŞLADI.

MİDYAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI 

Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Abdulkadir ALTAY Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarımızda mesleki eğitim merkezi programı türünün açıldığını bu sayede okul çağı dışına çıkmış, herhangi bir şekilde okulu terk etmek zorunda kalmış en az ortaokul veya imam-hatip orta okulu mezunu tüm vatandaşlarımız  yaş sınırı olmaksızın Midyat Telkari Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Midyat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Midyat Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çavuşlu Çok Programlı Anadolu Lisesi, Acırlı Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde mesleki eğitim merkezi programına kaydolabileceklerini belirtmiştir.

Mesleki eğitim merkezi programı; Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan, Kalfalık/Ustalık belgesine ve diplomaya götüren program türüdür.

Çırak öğrenciler haftada; 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 3 veya 4 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar. Öğrenim süresi 4 yıl olup 11. Sınıf sonunda yapılan Beceri Sınavında başarılı olanlara KALFALIK BELGESİ, 12. Sınıf sonunda yapılan Beceri Sınavında başarılı olanlara USTALIK BELGESİ ve DİPLOMA (Açık Öğretim Lisesi'ndeki fark derslerini vermeleri kaydıyla) almaya hak kazanacaklardır.

 

KAYIT ŞARTLARI NELERDİR?

1-        En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.

2-       Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum, gerektiğinde, sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.

3-        Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir işyeriyle sözleşme imzalamak. Sözleşme imzalanacak işyerinde Usta Öğreticilik belgesine sahip usta olması gerekir.

4-       Yaş sınırı yoktur, kayıtlar yıl boyu devam eder.

 

ÖĞRENCİNİN SOSYAL VE MALİ HAKLARI

1-        İşletmeler öğrenciye, asgari ücretin net tutarının %30 undan az olmayacak şekilde ücret ödemek zorundadır. (2022 Yılı için 1276 TL)

2-       TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kanun teklifinin yasalaşması durumunda; İşletmeler:

3-       Mesleki eğitim merkezi programı 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin %30'undan,

4-       Mesleki eğitim merkezi programı 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin %50'sinden, az olmayacak şekilde ücret ödeyeceklerdir.

 

İŞLETMEYE FAYDALARI NELERDİR?

1-        Eğitim süresince öğrencinin SGK (İş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası) primleri devlet tarafından karşılanır.

2-       Devlet Katkısı (TBMM Genel Kurulunda görüşülmektedir.)

3-        TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kanun teklifinin yasalaşması durumunda; mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine ödenecek ücretin TAMAMI DEVLET KATKISI olarak işletmeye geri ödenecektir.

Cumhuriyet caddesi Hükümet Konağı 2.Kat Midyat/MARDİN - 04824622761 04824627072

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.